Voorbeeld:
Peter (45 jaar) heeft al lange tijd last van zijn nek en schouders. Vele bezoeken aan zijn fysiotherapeut hebben echter de klacht niet kunnen verbeteren en inmiddels heeft Peter dagelijks hinder van zijn klachten. Hij is snel geagiteerd, kan moeilijk met prikkels uit de omgeving omgaan en informatie moeilijk verwerken. Zelfs zijn kinderen van 4 en 7 merken het aan hem. De voorheen leuke uitstapjes in het weekend vergen zelfs nu van Peter al te veel energie.
Binnen de PMT wordt er niet of nauwelijks ingegaan op de fysiologische oorzaken. Er wordt al snel duidelijk dat Peter moeilijk zijn grens aan kan geven. Hierdoor laat hij zich leven door zijn omgeving en gaat zowel op zijn werk als thuis over zijn grens. Binnen PMT wordt Peter zich bewust van zijn lichamelijke grens, welke lichaamssignalen behoren hierbij en wat voel ik? Vervolgens wordt Peter uitgedaagd voor zichzelf op te komen. Als een soort ‘pakezel’ wordt Peter door de therapeut uitgedaagd om met allerlei materialen een parcours af te leggen. Hoever gaat Peter hierin? Wat laat hij gebeuren, wanneer geeft hij zijn grens aan?
Uiteindelijk wordt er de koppeling gemaakt naar werk- en thuissituaties waarbij Peter wordt uitgedaagd te experimenteren met het nieuwe aangeleerde gedrag.